HOOGKARSPEL – Met trots ontvangt Cas Boukens mij in de nieuwe huisvesting van Reddingsbrigade Stede Broec. Deze dinsdagavond zijn 8 mannen en 2 vrouwen gezamenlijk druk aan het klussen. De ooit betonnen ruimte krijgt kleur en inhoud.

Reddingsbrigade6klussen RB 20140722

De oranje muren vallen direct op. “Het is de kleur van de reddingsbrigade,” aldus voorzitter Cas Boukens. Op het moment dat ik aanwezig ben, zijn ze net toe aan een koffiepauze. Boukens: “Hier is je koffie, met dank aan de Rabobank. Zij hebben ruim 60 glazen bekers beschikbaar gesteld. Echt super!” De glazen bekers zijn één van vele zaken die nu al geschonken zijn door bedrijven via de Westfriese Uitdaging. Tegelhandel & Tegelwerken Riny van de Water is deze week begonnen met de betegeling van de douche beneden. Mochten de werkzaamheden vanavond vlot verlopen kan hij ook beginnen aan de drie toiletten op de eerste verdieping.

Deze inzet van bedrijven maakt dat de Reddingsbrigade Stede Broec eindelijk een eigen huisvesting kan betrekken. De gemeente heeft kunnen helpen met de bouw en de locatie, maar de rest zal de vereniging zelf moeten oppakken. Elke ondersteuning van het bedrijfsleven in materialen of tijd betekent dat men het geld in plaats daarvan kan inzetten waarvoor het is opgericht: het opleiden en instrueren van zwemmend en varend redden. “We moeten altijd gereed zijn voor evacuaties bij hoog water in de veiligheidsregio NHN en elders in het land indien gevraagd. Daarnaast assisteren wij als bewaking bij wateractiviteiten in de regio,” legt de voorzitter Cas Boukens uit.

In totaal heeft de vereniging nu ruim 90 jeugdleden tot 18 jaar. Ook zijn er tientallen volwassen leden en instructeurs. “De zwemvesten van het zwemmend redden drogen nu 3 meter naast de stalling van onze reddingsboot,“ aldus voorzitter Cas Boukens. “Vroeger waren zwemmend redden en varend redden twee aparte clubjes binnen de vereniging, maar met deze nieuwe huisvesting merk ik nu al dat het meer één club wordt.” Wat extra versterkt wordt door activiteiten met Sinterklaas voor de jeugd en Serious Rescue. Het clubhuis is het startpunt voor alle reddingsverenigingen die samen vanuit West-Friesland met reddingsboten naar Haarlem gaan waar dit jaar het Glazen Huis staat.

Omdat ook de werklui weten wat de Westfriese Uitdaging kan betekenen voor de vereniging zijn er nog enkele zaken die nog op het wensenlijstje staan:
– Bravilor Novo koffiezetapparaat (voor twee koffiekannen)
– Armaturen 60×60 voor in het systeemplafond
– Armaturen Spatwaterdicht voor in de bootruimte
– Systeemplafondplaten 90×60
– Toiletgarnituur
– Twee maal Tork (papierrol in houder voor handendrogen)
– Brandblusser
– Doorloopmat (1.5×1.5m)

Veel kan door de inzet van de eigen medewerkers en ondersteuning van bedrijven al gereed zijn voor de officiële opening op 6 september 2014. Toch is Cas Boukens realistisch. “Bepaalde zaken gaan we niet halen, maar dit najaar alles gereed hebben moet lukken. Dan zijn de twee grote activiteiten als Sinterklaas en Serious Rescue en vanaf januari beginnen de nieuwe theorieopleidingen en instructies. Maar alles wat eerder af is, scheelt zeker. Met de opening willen wij met trots onze nieuwe huisvesting laten zien.”

Alex Gitzels

Bent of kent u iemand die kan helpen het wensenlijstje in te vullen? Dan horen wij dat heel graag van u!

Nieuws en Evenementen

Een hemelse match door Schermer

09-07-2024

Vriend van de WFU Vitasys verteld….

08-07-2024

Matchteamlid Brigitta Posch vertelt…..

01-07-2024

Vriend van de WFU, Rabobank vertelt….

24-06-2024

Interview Sandra Korse

17-06-2024

Gezien worden dankzij MediaIn

10-06-2024
Aangesloten gemeenten
Partners van de Westfriese Uitdaging