Het ventrale striatum. Radio 538 zou zeggen “een woord dat je niet zo vaak hoort, het ventrale striatum”. Nou, wat mij betreft een woord dat ik nog nooit gehoord hebt, maar wel mijn aandacht vraagt. Ik lees het op de scheurkalender die ik onlangs kreeg.
Het gaat over activiteiten in de hersenen. Als je iets doet waar je blij van wordt, met een eigen persoonlijke motivatie dan wordt het ventrale striatum in je hersenen geactiveerd. Nou, hartstikke mooi, maar wat heb ik er aan? Wat moet je ermee?

Dat is wel heel leuk. Toen ik mijn studie Internationale bedrijfskunde afrondde, heb ik een onderzoek gedaan waarin ik het Prisoner’s dilemma heb behandeld. Dat is een dilemma dat gedurende de rest van mijn leven telkens terug lijkt te komen. En nu dus ook op deze scheurkalender. Het is een dilemma waarbij twee mensen een wedstrijd met elkaar spelen. Het dilemma is: als ze niet samenwerken, krijgen ze niets. Als de één bedriegt en de ander kiest voor samenwerken, dan krijgt de bedrieger alles. En de samenwerker niets. Als ze allebei gaan voor samenwerken, krijgen ze allebei een gemiddelde beloning. Ja, je moet er even over nadenken, maar wat het aangeeft is dat je als individu dus eigenlijk als je voor de volle winst wilt gaan, geneigd bent om te bedriegen en dan maak je kans op alles en dan krijgt die ander niets. Maar als je dat beiden doet, dan sta je allebei met lege handen.

Wat ik mooi vind om te lezen over dit hersenonderzoek is dat op het moment dat mensen kiezen voor samenwerken, het ventrale striatum geactiveerd wordt. Wat dus betekent dat ze meer bevrediging ervaren en een goed gevoel krijgen als ze samenwerken. Nou, daar word ik als manager van de Westfriese Uitdaging super blij van!

Dat betekent dat sociaal gedraag ook echt een goed gevoel geeft. En als je dan kijkt naar de Westfriese Uitdaging, dan gaat dat alleen maar over samenwerken. Dat gaat over samen naar oplossingen zoeken voor maatschappelijke vraagstukken die er leven. En wat ik dan zo mooi vindt aan zo’n stuk, en dat het ook wetenschappelijk onderbouwd is, is dat het dus ook echt een goed gevoel geeft bij mensen.
Dus ja, wat kan ik daar nog aan toevoegen? Ik zou zeggen “Spreek je ventrale striatum aan, werk samen, doe mee met de Uitdaging en je krijgt gegarandeerd een goed gevoel!”

Sandra

Nieuws en Evenementen

Interview Sandra Korse

17-06-2024

Gezien worden dankzij MediaIn

10-06-2024

Vriend van de WFU Heddes vertelt…..

09-06-2024

Matchteamlid Herman Meijer vertelt……

04-06-2024

Beerepoot automatisering is nieuwe vriend van de Uitdaging!

03-06-2024

Jubileumborrel: 10 jaar Westfriese Uitdaging

26-05-2024
Aangesloten gemeenten
Partners van de Westfriese Uitdaging